Informatie over het Coronavirus bij marente

Corona

17 januari: Afgelopen vrijdag heeft het kabinet de lockdown iets versoepeld, maar er zijn nog grote zorgen opver de zeer besmettelijke omikron variant. De stijgende besmettingscijfers leiden tot meer zorgmedewerkers die ziek zijn of in quarantine moeten. Daarom blijft onze oproep aan iedereen om de basisregels in acht te nemen (afstand houden, mondkapjes dragen en handen wassen). Bij klachten: testen bij de GGD en verder thuisblijven. 

Mondkapjes en 1,5 meter

 • Medewerkers van Marente dragen mondkapjes in alle ruimtes binnen onze woonzorglocaties. Ook in de thuiszorg worden mondkapjes gedragen bij zorg en behandeling binnen de 1,5 meter.
 • Bezoekers dragen mondkapjes vanaf binnenkomst op een woonzorglocatie.

Op bezoek in een woonzorglocatie

We vinden het fijn als uw naaste bezoek krijgt. Voor de duidelijkheid hebben we de bezoekregels op een rij gezet: 

 • Maximaal 4 bezoekers per bewoner per dag, verdeeld over twee bezoekmomenten met maximaal 2  bezoekers (2x2). 
 • Wij vragen u vooraf een zelftest te doen en alleen te komen als deze negatief is. Heeft u coronaklachten, zoals neusverkoudheid, koorts of hoesten, dan komt u uiteraard niet naar het verpleeghuis en kunt u zich laten testen bij de GGD.
 • Het restaurant is geopend voor bewoners. Uw naaste kan met één of twee bezoekers gebruikmaken van de zitplaatsen in het restaurant. Het is mogelijk om er een drankje te drinken.  
 • Iedereen houdt 1,5 meter afstand.
 • Geef de zorgmedewerker de ruimte als er zorg verleend moet worden tijdens het bezoek.
 • Bezoekers houden zich aan de hygiënemaatregelen: handen wassen of desinfecteren, hoest of nies in de binnenkant van uw elleboog, schud geen handen en gebruik papieren zakdoekjes.
 • Heeft u klachten die bij corona horen: kom dan niet op bezoek en laat u testen.  

Let op: als er op een woongroep/afdeling iemand besmet is met corona, dan kunnen er maximaal 2 bezoekers bij een bewoner per dag komen, verspreid over twee bezoekmomenten. 

In de thuiszorg

Voor uw veiligheid en die van onze collega's vragen wij aandacht voor het volgende: 

 • Was vaak uw handen, en ook als de thuiszorg komt. 
 • Houd zoveel mogelijk 1,5 meter afstand van anderen. 
 • Vermijd drukke plekken en doe boodschappen als het rustig is.
 • Zorg ervoor dat er niet onnodig veel mensen bij u thuis zijn als de thuiszorg komt. 
 • Heeft u corona of bent u in aanraking geweest met iemand die corona heeft, laat het de thuiszorg zo snel mogelijk weten. 

Medewerkers in de thuiszorg dragen niet standaard een mondneusmasker (mondkapje). De algemene stelregel is dat zij een mondkapje dragen als de zorg binnen 1,5 meter gebeurt. De medewerker kan naar professioneel inzicht besluiten om ook op andere momenten een mondkapje te dragen. De medewerker kan naar professioneel inzicht aan u vragen om een mondkapje op te doen. 

Coronatoegangsbewijs (QR-code) aanvragen

Het aanvragen van een coronatoegangsbewijs (QR-code) gaat voor iedereen in Nederland op dezelfde manier: via de ‘Corona check’ app op uw telefoon. Dat geldt ook voor bewoners die bij Marente gevaccineerd zijn. Om de QR-code te krijgen moet ingelogd worden met DigiD. Dat betekent dat alleen een cliënt, bewoner of vertegenwoordiger met de inloggegevens de QR-code kan aanmaken. Wij kunnen dit niet voor u doen.

Voor meer informatie hierover kunt u kijken op de website van de Rijksoverheid: www.coronacheck.nl of bellen met de hulplijn 0800-1421. Op de website wordt o.a. uitgelegd hoe u een QR-code op papier kunt krijgen.

Om de QR-code te kunnen krijgen, moet de vaccinatie bij het RIVM geregistreerd zijn. Voor bewoners die op onze locaties zijn gevaccineerd heeft Marente deze registratie gedaan, dus dat is in orde.

Heeft u klachten die bij corona passen? Laat u testen. 

Heeft u verkoudheidsklachten, keelpijn of andere symptomen die passen bij het coronavirus? Laat u dan testen bij de GGD. Hoe eerder u dat weet, hoe sneller u en wij maatregelen kunnen nemen om verdere besmettingen te voorkomen.

Heeft u corona (gehad)? 

Bent u positief getest op corona én in de afgelopen twee weken in contact geweest met een medewerker of cliënt van Marente? Laat u ons dit dan zo snel mogelijk weten. Het is belangrijk dat wij dergelijke besmettingen in een zo vroeg mogelijk stadium kunnen herkennen.